• Sună acum
  • 0770-251-990
Aveti nevoie de ochelari si nu stiti ce anume vi se potriveste? Specialistii Cristalin Optik va vin in ajutor, explicandu-va pe scurt ce tipuri de rame exista si care sunt avantajele si dezavantajele acestora. Aceste se pot clasifica astfel :
  1. Dupa materialul folosit acestea pot fi :
 
  • Rame acetat de celuloza (plastic)–  de regula, acestea sunt mai usoare decat cele din metal, prezinta o diversitate mare de culori. Unele tipuri de rame din plastic se dilata si se contracta la modificarile de temperatura si trebuie sa fie ajustate mult mai des. Unele persoane pot fi alergice la acestea, dar doar in cazul celor slab calitative, pe care mai sunt aplicate tratamente protectoare suplimentare impotriva decolorarii.
 
  • Rame din metal – aceste rame au contur continuu pe toata marginea lentilei. Aceste rame nu sunt recoamandate persoanelor cu dioptrii foarte mari deoarece nu mascheaza grosimea lentilelor, au o durata mai mare de viata dar trebuie bine intratinute, iar persoanelor care au o piele sensibila li se recomanda sa-si aleaga rame din aliaje hipoalergice sau cu insertie din material plastic pe brate.
 
  • Rame din titan– Aceste rame sunt facute dintr-un material foarte rezistent care nu se rupe si care nu oxideaza. Ramele din titan nu se deformeaza in prezenta surselor de caldura, sunt mult mai usoare decat ramele din metale traditionale, se ajusteaza foarte usor si sunt hipoalergice datorita faptului ca nu contin nichel.
 
  • Rame din ticral– un aliaj din titan, cupru si crom, care are multe din proprietarile titanului, dar la un pret mai scazut. Este usor, hipoalergic, puternic si durabil, disponibil in mai multe culori
  • Rame din otel inoxidabil– obtinut din fier si crom, foarte rezistente la coroziune, sunt foarte folosite in special la bratele ramie datorita efectului de elasticitate.
  • Rame din titan-flex (flexon)– un aliaj din titan si nichel foarte flexibil si durabil, recomadat pentru partile cele mai solicitate ale ramei. Acest material se mai numeste si titan cu memorie, deoarece isi poate relua forma initiala in cazul in care sufera deteriorari (rasucire, indoire, strivire). Ele sunt usoare, rezistente si hipoalergice
  • Rame din beta titan– un aliaj din combinatii de titan, vanadiu si aluminiu, rezultand un material usor, flexibil si durabil, dar fara continut de nichel
  • Rame din beriliu– recomandate purtatorilor de ochelari cu o aciditate crescuta a pielii sau persoanelor care petrec mult timp in jurul apelor sarate. Este foarte usor, puternic si flexibil
  • Rame din monel–   o combinatie pe baza de cupru si nichel, este cel mai folosit in fabricarea ramelor de ochelari. Este un metal maleabil si rezistent la corodare.
  • Rame din aluminiu– este foarte rezistent la corodare si are o greutate mica. Aluminiul pur este foarte slab si moale, dar in combinatie cu mici cantitati de silicon si fier devine puternic si este foarte apreciat datorita aspectului unic pe care il poate crea.
  1. Dupa tipul de contural ramei, se diferentiaza:
  • Rame pe surub– acestea sunt formate din brate si puntea nazala, care se prind de lentile prin insurubare. Ele necesita un tip special de lentile durificate. Ramele pot fi facute numai din materiale metalice, si necesita periodic strangerea suruburilor, astfel incat sa se mentina forma ochelarului.
  • Rame pe capse– acestea sunt formate din brate si puntea nazala, care se prind de lentile prin capse . Ele necesita un tip special de lentile durificate si ramele pot fi facute numai din materiale metalice, dar spre deosebire de ramele pe surub, acestea nu se desfac in timp.
 
  • Rame pe fir– acestea au un contur doar in partea de sus a lentilei, partea de jos fiind sustinuta de un fir din material plastic. Pe aceste rame se pot pune doar lentile din plastic, deoarece este necesar sa se dea un canal special unde sa intre firul de sustinere.
 
  • Rame cu contur complet– acestea au un contur continuu pe toata marginea lentilei si nu exista restrictii privind tipurile de lentile care pot fi montate.
  Lentilele Un aspect foarte important in alegerea ramei este si tipul de lentila de care este nevoie. Astfel, pentru ochelarii de distanta, se recomanda o rama medie sau mare, astfel incat sa acopere tot campul vizual, iar pentru ochelarii de apropiere sunt necesare rame inguste, care sa permita sa se priveasca cu usurinta peste ochelari, reducand riscul de a privi prin dioptriile de apropiere la distanta. De asemenea, pentru ochelarii multifocali se recomanda rame medii sau mari pentru o mai buna acuitate vizuala. Pentru copii se recomanda ramele cu format rotund sau oval, care sa se suprapuna cu forma cavitatii oculare, astfel incat ei sa priveasca prin lentila si nu pe deasupra acesteia. Tinand cont de toate acestea informatii  in momentul alegerii perechii de ochelari potrivite se mai adauga doar preferintele purtatorului cu privire la culoare, forma, brand sau alte elemente de estetica. Dacă îți cauți ochelari de vedere, probabil ai observat diferențele destul de mari de prețuri de la o lentilă la alta. Deci cum le alegi și cum știi care sunt cele mai bune lentile pentru ochelarii tăi de vedere? Trebuie să ții cont de materialul și tratamentul aplicat lentilei, precum și de tipul de lentile potrivit dioptriilor tale. Materialul lentilelor poate să fie plastic, care este ușor și ieftin, dar nu-ți oferă o acuitate vizuală excelentă. Pe de altă parte, lentilele din sticlă, sunt foarte calitative din punct de vedere optic, însă ceva mai groase, iar cele din piolicarbonat sau Trivex sunt durabile, au o rezistență foarte mare și sunt mai subțiate ca restul lentilelor, oferind și o vedere extrem de clară. În ceea ce privește tipurile, există trei mari categorii de lentile de ochelari: monofocale, bifocale și progresive, în funcție de modalitatea de corectare a defectelor de vedere și de materialul din care sunt confecționate. Toate aceste tipuri de lentile se găsesc în variantă normală, cât și în varianta heliomată. Cele mai performante lentile sunt cele progresive, pentru că te pot ajuta să vezi la apropiere, depărtare și la distanță intermediară, fiind potrivite pentru orice tip de ramă. Totuși, ochiul se acomodează mai greu la ele. Așa că s-ar putea să ți se potrivească mai bine lentilele monofocale sau bifocale. În funcție de afecțiunile oculare și de preferințe, descoperă care sunt cele mai bune lentile de ochelari pentru tine